Belysning i akvariet

 
05-05-2011
Akvariefisk

Et akvarie skal have den rette mængde lys. Hvis du har for meget lys, så får du mange alger, og hvis du har for lidt lys, så vil planterne ikke få tilført den rette energi. Lys behovet i akvariet afhænger af flere faktorer:

Akvariets størrelse

Fiskene i akvariet (nogle fisk har det bedst med dæmpet belysning)

Planterne (nogle planter kræver mere lys end andre)

Lysstofrør er ofte det bedste fordi de ikke udvikler så megen varme og er billige at holde i gang, fordi de ikke bruger ret meget strøm. De skal dog udskiftes ca. hver 9 måned, da de mister effekten efter den tid. Så skriv ned hvornår du har taget rørene i brug.

Generelt skal der påregnes 1 – 3 liter vand pr. watt, ved beregning af antal liter skal der trækkes 10-15 % som udgør grus, dekorationer m.v. Det er en tommelfingerregel der hurtigt kan give dig en ide om hvor mange watt du har behov for til dit akvarium.

Når du køber et armatur, så køb et armatur med drosselspole som kan placeres under akvariet. Fordelen er at spolen tager varmen væk fra armaturet, og derfor ikke opvarmer overfladen unødvendigt, desuden holder rørene længere.

Køb gerne et armatur med parabol der forstærker lysstofrørets effekt med op til 25 % og målretter lyset mod planterne.

Jo dybere dit akvarium er, desto kraftigere belysning har det brug for. Vandet tager nemlig meget at lyset, og du skal jo sørge for at lyset kommet helt ned i bundet, hvor planterne står

Lysstofrørenes lys skal helst være i tæt på naturligt sollys.

De fleste planter kræver ca. 10 timers belysning pr. dag. Kommer der pludseligt mange alger, kan det skyldes forkert eller for meget belysning.

Pludselige ændringer i belysningen stresser fiskene, så vær forsigtig med det.

Det er en god ide først at fodre dine fisk ca. 30 minutter efter akvarielyset er tændt, så fiskene har vænnet sig til at solen er stået op..

Brug en Timer/tænd-sluk ur til automatisk at tænde og slukke. Det gør at du ikke skal huske det hele tiden, samtidigt er det vigtigt for fiskene og planterne, da de helst skal have en fast rytme.

Hvis du bruger dækglas, så husk at holde det fri for alger m.v. så lyset ikke forhindres adgang til planterne.

Hvis der ikke er noget mellem armaturet og akvariet, så er det nødvendigt at rense lysstofrørene ugentligt, da der sætter sig kalk på rørene. Dette gør at de mister noget af effekten.

 
 
Find information om: alt om dyr Alt om dyr dyr pasning af dyr guide guide kæledyr
(Hovedkategori: Akvariefisk)