Dobermann

 
12-10-2010
Hunderacer

Dobermann er en tysk hunderace som blev skabt i området omkring den lille by Apolda i Weimarer Land i Thüringen i 1860’erne. Tidligere var denne hund kendt som Dobermann-pinscher.


Oprindelse og alder

Karl Friedrich Louis Dobermann (2. Januar 1834-9. Juni 1894) var skatteopkræver og hundefanger. Han skabte denne hund udelukkende for at beskytte sig selv og sine egne interesser. Dobermann er således den eneste hunderace, som udelukkende er skabt med tanke på at forsvare sig mod andre mennesker.

Racen som sådan er oprindeligt et produkt af krydsavl med weimaraner, tysk pinscher og vorstehhund. Siden blev også beauceron og muligvis greyhound og manchester terrier krydset ind. Nogle hævder, at også rottweiler og schæferhund blev krydset ind, men dette er mere usikkert og kan for rottweilerens del have med ligheden i pelsfarve og udseende at gøre. Når det gælder schæferhund, hænger dette sikkert sammen med, at Dobermann selv benyttede sådanne hunde til beskyttelse, før han skabte denne nye hunderace.

Karl Friedrich Louis Dobermann viste for første gang sin nye hunderace frem på et hundemarked i Apolda i 1863. Racen blev første gang anerkendt som sådan i 1895, men den første racestandard blev imidlertid ikke fastlagt før i 1910.


Udseende, anatomi og fysik

Dobermann er en kvadratisk, muskuløs og velproportioneret stor hund med kort glat sort eller mørk brun pels med karakteristiske brune (tan) markeringer. Ingen underuld. Før i tiden havde denne hund ofte kupperede ører og hale, men dette er ikke længere tilladt i Danmark da det anser for at være dyremishandling. Kuppering tillades dog i nogle andre lande. Hanhunde vejer 40-45 kg og bliver ca. 68-72 cm i skulderhøjde. Tæverne vejer gerne ca. 32-35 kg og bliver ca. 63-68 cm i skulderhøjde.

 
 
Find information om: dyr guiden Kæledyr guide
(Hovedkategori: Hunde)