Kat

 
28-03-2011
Katteleksikon

En kat eller huskat (Felis Silvestris Catus), er et lille patte- og rovdyr som ofte holdes som kæledyr. Der findes mange katteracer, som gennem tiderne er fremavlet af mennesker. Alle katte i slægten Felis er kødædere, men ikke alle lever sammen med mennesker. Vilde katte lever af, hvad den kan fange i naturen, f.eks. mus og småfugle.

Katte der holdes som kæledyr kaldes for tamkatte.

Nogle tamkatte spiser dåsemad og tørfoder, andre får hjemmelavet kattemad. Katte på landet og vildkatte i byen er nyttige, da de dræber og spiser mus og rotter. Katte kan godt finde på at lege med musen, inden de dræber den - specielt vil kattekillinger instinktivt give sig til at lege med en mus, de måtte møde, men at musen er spiselig, er noget killingerne skal lære af moderkatten. En kat kan føle sig igennem meget smalle steder med sine knurhår. Knurhårene føler for katten, hvor langt væk siderne er fra sig, så den ikke behøves at vende hovedet. Katte elsker at slappe af og hvile, og det kan ske, at de ligger og slumrer i op til 18 timer i døgnet. Nogle katte er dog mere livlige en andre.

En kat føder levende unger, kaldet killinger. Hunkatte kan få killinger op til 3 gange om året og der går ca. 9 uger inden katten føder sine killinger. Et kuld består typisk af 3-7 killinger, men dette kan variere. Foreningen Dyrenes Beskyttelse anbefaler at killinger bliver hos deres mor til de er mindst 12 uger. Først på det tidspunkt har killingerne lært nok til at kunne klare sig selv.

 
 
Find information om: guide dyr guiden Kæledyr
(Hovedkategori: Katte)