Katte

 
12-10-2010
Katte

at (Felis silvestris catus), er et rovdyr med 4 poter, pels og hale, sylespidse tænder og kløer. Der findes vildkatte og tamkatte, desuden findes et utal af racer, som gennem tiderne er fremavlet af menneskene.

Felin er et tillægsord som betyder katteagtig eller hørende til katte (Felis) eller kattedyr (Felidae).

Den vilde kat lever af, hvad den kan fange i naturen. Den tamme kat lever af den mad, dens menneske tilbyder den. Nogle tamkatte spiser dåsemad og tørfoder, andre får hjemmelavet kattemad. Katte på landet og vildkatte i byen er nyttige, da de dræber og spiser mus og rotter. Katte kan godt finde på at lege med musen, inden de dræber den - specielt vil kattekillinger instinktivt give sig til at lege med en mus, de måtte møde, men at musen er spiselig, er noget killingerne skal lære af moderkatten.

En kat føder levende unger, kaldet killinger. Hunkatte kan få killinger 1 til 2 gange om året og der går ca. 9 uger inden katten føder sine killinger. Et kuld består typisk af 3-7 killinger, men dette kan variere. Dyrenes beskyttelse anbefaler at killinger bliver hos deres mor til de er mindst 12 uger, først på det tidspunkt er har killingerne lært nok til at kunne klare sig selv. En kat kan blive op til 14-16 år gammel, men der er beretninger om katte, der er blevet 17-19 år. Den ældste beskrevne kat levede fra 1903 til 1939, og blev således 36 år gammel.

Der findes også haleløse og pelsløse katte.

 
 
Find information om: dyr guiden Kæledyr guide
(Hovedkategori: Katte)