Marsvin

 
12-10-2010
Marsvin

Voksenvægt: 800 - 1200 gram (hanner størst).
Levetid: 4 - 6 år i gennemsnit. Kan blive op til 8-9 år.
Drægtighedens længde 68-72 dage
Normal temperatur: 36,5 - 39,0 grader.
Puls: 230 - 380 pr. minut.
Vejrtrækningsfrekvens: 42 - 104 pr. minut.
Marsvin er flokdyr og trives derfor bedst sammen med en eller flere artsfæller.

Marsvinet er et lille, tæt dyr uden ydre hale og med korte lemmer. Der findes forskellige pelstyper. Mest almindelig er den glathårende variant. Der findes også dyr med hvirvler og rosetter, ru og kruset pels. Der findes også flere langhårsracer, hvor pelsen vokser med 2 - 3 cm om måneden. De findes både i glatte og krøllede varianter, og nogle har et par enkelte hvirvler.

Marsvinet har 4 tæer på forbenene og 3 på bagbenene. Tænderne er hvide, rodløse og vokser hele tiden. Derfor skal man holde øje med om de slider deres tænder rigtigt, så der ikke opstår tandfejl.

Marsvin kan holdes sammen parvis som to hunner, en han (evt. kastreret) og en hun eller to hanner. Skal man have to hanner til at gå sammen, er det vigtigt, at mindst en af dem er lille unge, når de introduceres for hinanden. Mange siger at man ikke kan have to hanner sammen hvis der er hunner i samme lokale, men mange private opdrættere har gode erfaringer med dette, og har ingen problemer med det. Man kan aldrig vide om to hanner vil kunne blive ved med at enes, men i de fleste tilfælde vil de godt kunne. En grund til at to hanner ikke kan enes kan være fordi de har for lidt plads. To hanner vil have brug for mere plads en to hunner vil, for at kunne gå sammen.
Marsvin kan også holdes i flokke med hunner/unger og evt. en enkelt kastreret han, eller i en arvlstrio, hvor der er to hunner og en han.

Man skal huske at marsvin ikke selv kan danne c-vitamin. Derfor skal de have det gennem foderet. Det foder man kan købe i diverse supermarkeder er der i langt de fleste tilfælde ikke det i, som marsvinet har brug for. Og tit er der alt for meget korn i gnaverblandingerne, og det er meget fedene for marsvinet. Det bedste man kan købe til sine marsvin er c-vitamin piller.
Marsvinet skal altid have adgang til frisk vand og godt hø. Af grønt skal de have noget der er meget c-vitamin i, som f.eks. peberfrugt. Agurk og salat er kun slik for marsvinet og de skal ikke have for meget af dette. Gulerødder og frugtgrene er med til at slide deres tænder, så de ikke vokser sig for lange.

 
 
Find information om: guiden dyr Kæledyr guide
(Hovedkategori: Gnavere)